📚On Killing a Tree (MCQ+SAQ+DAQ)📚
MCQ.
1. The poet of the poem “On killing a tree”, is- (a) William Shakespeare (b)William Wordsworth (c)John
Keats. (d) Gieve Patel Ans: (d) Gieve Patel.
2. A tree grows by absorbing- (a) sunlight (b)Water (c) Air (d) All the three Ans: (d) all the three.
3. A simple blow of the knife- (a) can kill a tree (b) Can encourage a tree to grow (c) Can not kill a tree (d) Can
be fatal to a tree Ans: (c) can not kill a tree.
4. To kill a tree, it takes- (a) little time (b) Much time (c)An hour (d)A day Ans: (b) much time.
5.By consuming the nutrients of the earth, the tree has grown- (a)At rapid rate (b) very slowy (c)fast (d)slowly
Ans: (d) slowly.
6. The expression 'leprous hide' refers to- (a) the tree bark (b) the leper's skin (c) smooth skin (d)none
Ans: (a) the tree bark.
7.The expression 'leprous hide’ means- (a)the tree bark (b)the leper’s skin (c)smooth skin (d) none Ans: (b)the leper’s skin.
8.Feeding upon the earth's crust, the tree rises out of- (a) The cave (b) the earth (c) the sun (d)water Ans: (b)the earth.
9.Leaves sprout out of the tree's- (a) green twigs (b)leprous hide (c)white root (d)dry stem Ans: (b) leprous hide.
10.Hacking and chopping can cause a tree- (a)much pain (b) little pain.(c)not so much pain (d)pleasure Ans:(c) not so much pain.
11.The bark of the tree bleeds because of- (a)Stabbing (b)chopping (c)uprooting (d) hacking and chopping
Ans: (d) hacking and chopping.
12. The bark that bleeds- (a) heals itself (b) dies of shock (c)becomes leprous (d)becomes dry Ans: (a) heals itself.
13. In order to kill a tree successfully it is to be- (a) stabbed (b) uprooted (c)hacked (d)chopped Ans: (b)uprooted.
14. The root of the tree is- (a) green and dry (b) green and wet (c) white and wet (d) white and dry Ans: (c)white and wet.
15. The most sensitive part of the tree is its- (a) leaf (b) stem (c) bark (d) root
Ans: (d) root.
16. The strength of the tree gets exposed when it is- (a) pulled out (b)planted (c)stabbed (d)chopped and hacked.
Ans: (a) pulled out.
17. After uprooting the tree is exposed- (a) for sprouting leaves. (b) for scorching and choking (C)preparation of food (D)for Revival
Ans: (b) for schorching and choking.
18. “And then it is done”,-Here it refers to- (A) killing of a tree (B)planting of a tree (C)healing touch (D) green twigs
Ans: (A) killing of a tree.
19. What will rise from close to the ground? (A) new yellow shoots (B)curled green twigs (C)new roots (D)small branches
Ans: (B) curled green twigs.
20. "Not a simple jab of knife
Will do it" - Here jab means -(a) pull (b) push (c) stab (d) grab
Ans: (c) stab.
21. The tree grows by consuming -(a) water sprinkled (b) the earth (c) crust (d) food prepared by men
Ans: (b) the earth.
22.The bark of a tree has been described as "leprous' because -(a) it is soft and smooth (b) it is wounded by the knife (c) it is rough and has mark (d) it is glossy and shining
Ans: (c) it is rough and has mark.
23."But this alone won't do it" - Here the word 'this' refers to -(a) burning (b) twisting (c) hacking and chopping (d) withering
Ans: (c) hacking and chopping.
24. "Sprouting leaves..." - Here the word 'sprouting' means - (a) killing (b) growing (c) curled (d) nursing
Ans: (b) growing.
25.By 'the strength of the tree'- the poet refers to its -(a) green twigs (b) new leaves (c) rough bark (d) roots
Ans: (d) roots.
SAQ
1. Who wrote the poem? Ans: Gieve Patel wrote the poem.
2. What type of poem is this? Ans: This is a satirical(ব্যাঙ্গাত্মক) poem.
3. What causes the bark of a tree to bleed? Ans: Hacking and chopping cause the bark of a tree to bleed.
4. ‘The bleeding bark will heal’ – Why does the bark bleed? Ans: The bark bleeds as it is cruelly hacked and chopped.
5. From where would the curled green twigs rise? Ans: The green twigs would rise from the healed bark close to the ground.
6. What, according to the poet, is ‘the most sensitive’ part of a tree? Ans: According to the poet, the root is the most sensitive part of a tree.
7. What scorch and choke the tree after it is pulled out? Ans: The sun and air scorch and choke the tree after it is pulled out.
8. What will happen to miniature boughs, if unchecked? Ans: Miniature boughs will grow to the former size if they are left unchecked.
9. What is the strength of a tree? Ans: The root is the strength of a tree.
10. Why is the bark of a tree is called ‘leprous’? Ans: The bark of a tree is called leprous because it is rough and has marks like the skin of a leprosy patient.
11. How will the ‘bleeding bark’ heal?
Ans: The bleeding bark will heal by sprouting leaves from close to the ground.
12. What is the theme of the poem “On Killing a Tree”? Ans: The theme of the poem is the cruelty and harm that human beings do to the environment.
13. How has the tree grown up? Ans: In the poem “On Killing a Tree”, the tree has grown up slowly by sucking air, water and light from the earth.
14. How is the hide of the tree? Ans: The hide of the tree is leprous.
15. What kind of action is the killing of a tree considered? Ans: The act of killing a tree is considered to be a very cruel and heartless act.
16. What causes the bark of a tree to bleed? Ans: The act of hacking and chopping causes the bark of a tree to bleed.
17. Which part of the tree is the most sensitive white and wet? Ans: The root of the tree is the most sensitive, white and wet.
18. Mention the processes that are required to kill a tree. Ans: The processes that are required to kill a tree completely are hacking chopping and uprooting the tree entirely from the anchoring earth.
19. What finally kills the tree? Ans: When the tree is totally pulled out from the earth along with its roots it is finally killed.
20. “No, the root is to be pulled out”. – What does ‘no’ signify here? Ans: In this line from ‘On Killing a Tree’, the word ‘no’ denies all former possibilities of killing a tree by hacking and chopping.
21. What metaphor is suggested through the ‘bleeding bark’ in the poem “On Killing a Tree”? Ans: In the poem “On Killing a Tree”, bleeding bark is a metaphor for bleeding human.
22. What has the tree consumed? Ans: The tree has consumed the earth slowly for years.
23. What are the different steps taken to kill a tree? Ans: The different steps taken to kill a tree are uprooting, scorching, choking, browning, hardening, twisting and withering.
24. What do you mean by ‘anchoring earth’? Ans: The phrase ‘anchoring earth’ means to fix the root of th etree firmly inside the earth.
25. What will happen once the ‘bleeding bark’ heals? Ans: Once the ‘bleeding bark’ heals, curled green twigs will sprout from close to the ground.
26. What does ‘leprous hide’ refer to? Ans: The expression ‘leprous hide’ refers to bark of the tree that looks like the skin of a leprosy patient.
27. “And then it is done.” – What is done? Ans: The complete killing of the tree is done.
28.How does a tree grow? Ans: A tree grows slowly consuming the earth.
29.From where would curled green twigs rise? Ans: The twigs will rise from close to the ground.
30.What does the phrase earth cave refer to? Ans: The earth cave is indicates the gaping hole in the earth when the roots are pulled out.
31.What scorches and chokes the tree after it is pulled out? Ans: Sun and air scorches and chokes the tree.
32.What is the most sensitive part? Ans: The most sensitive part of a tree is it’s roots.
DAQ:
Q: How does the poet describe the killing of a tree in the poem, ‘On Killing a Tree’?
Or, How can the tree be killed in ‘On Killing a Tree’?
Or, How is the life-force of the tree
described in the poem ‘On Killing a Tree’?
Or, Write after Gieve Patel a note on the
power and: strength of a tree to withstand
man’s cruelty.
ANS. In the poem “On Killing a Tree”, the poet shows how a tree is tortured for complete destruction.Killing a tree is a difficult task. It takes much time and effort. Neither a simple jab of the knife nor hacking and chopping can kill a tree. It is not so easy a task because the tree has grown slowly, consuming the earth and absorbing sunlight, air and water. It is firmly fixed with its roots anchored in the earth. After hacking and chopping, new twigs sprout and grow to former size. So, in order to kill a tree it has to be uprooted, It has to be roped, tied and snapped out. It has to be pulled out entirely from the earth-cave. After uprooting, the root has to be exposed to sunlight and air so that it scorches, chokes, browns, hardens, twists and finally withers. Thus man has to take up and more and more violent steps to complete the process of killing a tree.
Q: “It takes much time to kill a tree
Not a simple jab of the knife Will do it”- -What will the phrase, ‘a simple jab of the knife’ mean? Why can’t a simple jab of the knife’ kill a tree? (2+4)
ANS:⭐The phrase, ‘a simple jab of the knife’, means the attempt to kill a tree by mere stabbing it with a knife.
⭐The poet says that an attempt to kill a tree only by stabbing it with a knife cannot be successful. If a tree is struck hard with a knife, it does not die. The tree can overcome such a blow. It has become strong by absorbing the nutrients from the earth. Since birth, it has been absorbing sunlight, air and water. So a simple jabbing won’t kill it. A tree can withstand a simple jab of the knife. The poet defines the difficult task of cutting down trees by using such a phrase ironically.
Q: Write critical analysis of the significance of the title of the poem On Killing a Tree.
Ans:- The poem On Killing a Tree is a symbolic poem that can be read at two levels. On the outset, it describes the painstaking effort that needs to be employed in felling a tree. But at a deeper level, it describes the brutal act of destroying the balance in environment by cutting down trees. So the poet vividly describes the act of killing a tree. He says that a simple strike cannot kill the tree completely. The tree grows up gradually absorbing years of sunlight, air, water. From its 'leprous hide' leaves sprout. But, when cruel people uproot its source of strength, it loses all energy because its source, that is, the root is exposed. Finally, when it is kept in open air and scorching sunlight, the process of destroying the tree is completed because in this way the tree loses its vivacity. So the title is appropriate.
........................