📚 ENGLISH SLST:The Rape of the Lock: Alexander Pope:MCQ Questions and Answers📚
✍️MCQ:THE RAPE OF THE LOCK:
CANTO-I
1.Pope wrote the dedicatory letter to
A. Mrs. Arabella Fermor B. Belinda
C.Ganenmade D.Celia
Ans: A. Mrs. Arabella Fermor.
2. Pope's motto in the poem is from
A. Belinda B. Martial, a Latin poet C. Lord Petre D. Father of Lord Petre.
Ans: B. Martial, a Latin poet.
3. In the original lines the name of Belinda is
A. Celia B. Maria C. Polytim D. Belinda
Ans: C. Polytim.
4. This poem embodies the mockery of the
gay society of-
A. Queen Anne's day B. the day of Elizabeth C. the day of James I D. the day of Henry IV.
Ans: A. Queen Anne's day.
5. The name of the common friend of the
two warring families-the Fermor and
the Petre families-is-
A. Mr. Caryll B. A. Pope C. Lord Petre D. Robert.
Ans: A. Mr. Caryll.
6. The person who suggested to Pope to
Write a poem to settle the quarrel
between the two families is-
A. Mr. Caryll B. St. John C. St. Matthews D. Dover
Ans: A. Mr. Caryll
7. In the poem, the name of Arabella Fermor is-
A. Queen Anne B. Belinda C. Helena D. Diana
Ans: B. Belinda.
8. Miss Arabella Fermor belongs to-
A. the Fermor family B. the Peter family C. the Catholic family.
Ans: A. the Fermor family.
9. Pope based the supernatural machinery
on-
A. a French book, Le Comte de Gobalis by the Abbe-de Villars. B. a Latin book Verdii C. a novel Novella D. the book Aeneid.
Ans: A. a French book, Le Comte de Gobalis by the Abbe-de Villars.
10. In the poem 'The Rape of the Lock, Pope used
A. the Rusicrucian philosophy B. the Rosicrucian philosophy C. the Rosicrucian philosophy and book. D.the book of Rousseau.
Ans: B. the Rosicrucian philosophy.
11. The poem on which this poem is based is-
A. the Salamanderine (the greatest of all Rosicrucian romances) B. the Salamander C. the Epicurean D. the Gnomes.
Ans: A.the Salamanderine (the greatest of all Rosicrucian romances).
12. According to the Rosicrucian doctrine,
the four spirits are-
A. sylphs, nymphs or undine, gnomes, and salamanders. B. salamanders, apparitions, ghosts and gnomes C. aerial spirits, disembodied souls D. mystic spirits and winged horses.
Ans: A. sylphs, nymphs or undine, gnomes, and salamanders.
13. The Gnome is the-
A. elemental of heaven B. elemental of earth
C. elemental of fire D. elemental of water.
Ans: B. elemental of earth.
14. The sylph is the
A. elemental of air B. elemental of wind
C. elemental of fire D. elemental of water.
Ans: A. elemental of air.
15. The Nymph or Undine is the
A. elemental of water B. elemental of air C. elemental of heaven D. elemental of fire.
Ans: A. elemental of water.
16. The Salamander/the Salamanderine is the
A. elemental of air B. elemental of fire C. elemental of salt D. elemental of earth.
Ans: B. elemental of fire.
17. The society to which the Rosicrucian belonged was founded by
A. certain Christian Rosenkreuz B. a certain Russian C. a certain Ritz D.a certain Moabite.
Ans: A. certain Christian Rosenkreuz .
18. The Rosicrucians were devoted to
A. the subject of alchemy B. the subject of Vivisectomy C. the subject of the alchemists
D. the subject of occult doctrines or powers.
Ans: A. the subject of alchemy.
19.The four elements inhabited by the spirits according to the Rosicrucian doctrine are
A. gold, silver, lead and earth B. earth, fire, water and air C. gold, air, earth and iron D. fire, water, air and coal,
Ans: B. earth, fire, water and air.
20. In the poem 'dire of fence' means
A. great mischief B. great disturbance C. great noise B. great commotion
Ans: A. great mischief.
21. The term 'amorous' means-
A. relating to love affair B. relating to fondness C. relating to amour or love D. relating to amicability.
Ans: A. relating to love affair.
22. The Muse refers to-
A. the goddess of heroic poetry. B. goddess of love poetry C. the goddess of lyric D. the goddess of epic poetry
Ans: D. the goddess of epic poetry.
23. The quarrel erupted between the two families. They are-
A. the Fermor family and the Coryll family B. the Fermor family and the Petre family C. the Fermor family and the Duke family D.the Petre family and the Blake family.
Ans: B. the Fermor family and the Petre family.
24. The term 'vouchsafe' means-
A. safe B. certainly C. favour.
Ans: C. favour.
25. Lord Petre represents-
A. Robert Petre B. Lowthe C. Mr. Blake D. Carrol.
Ans: A. Robert Petre.
26. In the poem the nickname of Arabella is
A Bille B. Belle C. Bell D. Beauty.
Ans: B. Belle.
27. Sol is-
A. the Latin word for the sun B. the Latin word for the moon C. the French word for the sun D. the Scandinavian word for the sun.
Ans: A. the Latin word for the sun.
28. The word 'tim'rous' means
A. 'shy, timid' (trembling) B. bare-faced C. silent D. bare.
[Here the sun ray seems timid as if it is afraid of sending the ray into Belinda's room lest it should disturb her yet drowsy eyes.]
Ans: A. 'shy, timid' (trembling).
29. Lap dogs are
A. dogs small enough to be held in the lap B. dogs in the lap of women C. dogs very tiny so that they can be easily carried D. dogs worthy of having laps
Ans: A. dogs small enough to be held in the lap.
30. Belinda rang the bell
A four times B. thrice or three times C five times D.six times.
Ans: B. thrice or three times.
31. The watch mentioned is
A. the repeater watch B. the alarm clock C. the wall clock D. the day clock.
Ans: A. the repeater watch.
32. In the phrase 'downy pillow' the term downy means
A. delicate B. soft (as feather) C. having downward motion D. having delicate touch.
Ans: B. soft (as feather.
33 The guardian sylph is
A. Groom B. the Rosicrucian C. Ariel D. titan
Ans: C. Ariel .
34. The spirits are
A. males B. females C.female and male D. common gender
Ans: B. females.
35. The sylphs are those women
A. who are flirt and coquette and after their death whose soul go to air B. who are honest before their death C. who are quarrelsome before their death D.who are quiet before their death.
Ans: A. who are flirt and coquette and after their death whose soul go to air.
36. The Salamanders are those women
A.who are flirt and coquettish before their
death B. who are quarrelsome, and after whose death their soul goes to fire C.who are pious and dubious D. who are quick-witted.
Ans: B. who are quarrelsome, and after whose death their soul goes to fire.
37. The Nymphs are those women
A. who are living in air B. who are honest in dealing C. Who are polite, submissive and after whose death their soul returns to water D.who are yielding.
Ans: C. Who are polite, submissive and after whose death their soul returns to water.
38. The gnomes are those women
A. who are proud, and serious-indeed and
whose soul goes to Earth after death B. who are honest and pious C. who are non-living D.who are quick-witted.
Ans: A. who are proud, and serious-indeed and whose soul goes to Earth after death.
39. A belle is a
A. a small bell B. a most beautiful woman C. a brilliant girl D. a selfish woman.
Ans: B. a most beautiful woman.
40.A beau is a
A. fashionable gallant B. mob C.fob D. wretch.
Ans: A. fashionable gallant.
41.Here the 'fairest of mortals' refers to
A. Belinda B. Arabella C. Anne D. Ann.
(NB: A silver coin is a coin left by a fairy as a gift for a favoured mortal and they leave the coins as an emblem of their visit This phrase is indicative of a superstition that silver pennies were put at night by the fairies into the slippers of maids who kept the house clean.)
Ans: A. Belinda.
42. Here the light Militia of the lower sky" refers to
A the winged birds B. the honest supernatural beings C. the airy and invisible spirits-sylphs D. gnomes.
Ans:C. the airy and invisible spirits-sylphs.
43. The term militia means
A. an army composed of civilians called out in time of emergency B. an army in a warring mood C. an army of sterling quality
D. a very mighty army
Ans: A. an army composed of civilians called out in time of emergency .
44. Here 'box' refers to
-A. theatre B. a cage C. a case D. a suitcase
Ans: A. theatre.
[It also refers to the prominent seats in the theatre of the time.]
45 Here the Ring refers to
A. a circular motion B. the circular area in London's Hyde Park, where beauty and fashion were displayed publicly. C. a fashionable resort D the principal place in England.
Ans: B. the circular area in London's Hyde Park, where beauty and fashion were displayed publicly.
46. In the poem, pages are
A. attendants or servants B. the book pages
C. sheets of paper post D. paper work.
Ans: A. attendants or servants.
47. The phrase 'earthly vehicles' refers to
A. cars belonging to the earth B. vehicles of the earth C. gross physical bodies.
D. carriages of the earth
Ans: C. gross physical bodies.
[The sylphs exchange their earthly bodies for an aerial one but keep their love of chariots. The bodies are the physical forms where the souls inhabit]
48. The phrase 'Learned pride' means
A. person of great or immense erudition who are proud of their own learning B. pride who are learned C. pride which is proud of learning D. pride which is devoted to learning.
Ans:A. person of great or immense erudition who are proud of their own learning.
49. The term 'succeeding vanities' means
A. follies and love for fashion of their earthly existence remains even after their death B. vanities which succeed the others C. vanities having succeeding powers
D. vanities which can succeed in attaining.
Ans: A. follies and love for fashion of their earthly existence remains even after their death.
50. Ombre is the name of a very popular
A. race B. card game C. billiard D. football.
Ans: B. card game.
51.The termagants are
A.violent or quarrelsome women
B. brawling and turbulent women
C. women who are shy D. submissive women.
Ans: A.violent or quarrelsome women.
52.The phrase 'elemental tea' refers to
A. tea having five elements B. tea made of elements C. hot water found in springs and (this water is the tea of the nymphs). D. tea of elemental kind.
Ans: C. hot water found in springs and (this water is the tea of the nymphs).
53. The term prude means
A. women of affected modesty B. women of flirtation C. women of pride D. women of brilliance.
Ans: A. women of affected modesty.
54. The gnomes are known for
A. the mischievous tricks played on man
B.benevolence (C) honesty D. wickedness.
Ans: A. the mischievous tricks played on man.
55. The term coquette means
A. a gay airy girl who endeavors to attract men sexually who flirts B. a fashionable girl
C. a beautiful girl D. a trivial girl.
Ans: A. a gay airy girl who endeavors to attract men sexually who flirts .
56. The phrase 'melting maids' refer to
A. maids who are melting B. maids having propensity to yield to the amorous advances to the lovers C. easily impressionable ladies D. maids having the power of melting metals
Ans: B. maids having propensity to yield to the amorous advances to the lovers.
57. The term masquerade is
A. a play of cards B. a ball or party at which fancy dress and masks are worn C. person wearing masks D. people fond of wearing masks.
Ans: B. a ball or party at which fancy dress and masks are worn.
58. Here the phrase 'a daring spark' refer to
A. a bold gentleman or a lively splendid gay man B. a spark having the fire C. a man having daring power D. a very agressive and quarrelsome man.
Ans: A. a bold gentleman or a lively splendid gay man .
59. The phrase 'wise celestials' refers to
A. wise and resourceful divine beings
B. things or beings hovering in the heaven
C. powerful supernatural beings D. beings having celestial shape.
Ans: A. wise and resourceful divine beings.
60. Nymphs are
A. earthly maidens B. maidens assuming earthly shape C. maidens of supernatural order D. maidens in heaven.
Ans: A. earthly maidens.
61. Here 'gay ideas' refer to
A. ideas which are frivolous B. ideas which are gay and full of abandon C. ideas of love and position in aristocratic and noble circles or splendid visions of lords and dukes D.rough ideas
Ans: C. ideas of love and position in aristocratic and noble circles or splendid visions of lords and dukes.
62. Here 'vacant brain" means
A. empty or foolish brain B. brain full of vacuity C. brain which is devoid of any intellect D. brain having a vacant place.
Ans: A. empty or foolish brain.
63.The phrase 'sweeping train' refers to
A. a splendid retinue of followers B. a long chain of followers C. train having a sweeping speed D. train galloping swiftly.
Ans: A. a splendid retinue of followers.
64.The garters mean
A. elastic bands used to keep the stockings tight B. bands of clouds C. clouds having bans D. waist clothes.
Ans: A. elastic bands used to keep the stockings tight.
65.Here garters mean
A. decorated dress of the knights of the garter B. elastic bands C. followers
D. stockings.
Ans: A. decorated dress of the knights of the garter.
66. Infant-cheeks are
A. cheeks of mere young girls B. cheeks of infants C. cheeks belonging to infants. D. infant-like cheeks.
Ans: A. cheeks of mere young girls.
67. The phase 'mystic Mazes' refers to
A. the puzzling, strange and fashionable tendencies of there life. B. mazes having mysticism
Ans: A. the puzzling, strange and fashionable tendencies of there life.
68. The phrase 'giddy circle' here means
A. circular and giddy movement B. whirl of pleasure so bewildering and intricate that make women giddy. C. motion of pleasure having giddy feelings. D.circle having a reeling motion.
Ans: B. whirl of pleasure so bewildering and intricate that make women giddy.
69. Here 'old impertinence' means
A. haughtiness B. prudery C.old trifle things of no value-an old lover unimportant and valueless because of long- standin familiarity D. very much anger.
Ans: C.old trifle things of no value-an old lover unimportant and valueless because of long- standin familiarity.
70. Here ball means
A. ball dance given by another man or social gathering for dancing B. basket ball
C. football D. cricket ball.
Ans: A. ball dance given by another man or social gathering for dancing.
71.Florio and Damon are
A. names of two girls B. names of typical lovers in pastoral poetry- names of two imaginary gallants. C. names of two supernatural beings D.ames of fairies.
Ans: B. names of typical lovers in pastoral poetry- names of two imaginary gallants.
72. In the poem or epic-poem, a woman's heart is compared to
A. toy shop B. a fashionable shop C. a frivolous shop D. an ornamental shop.
Ans: A. toy shop.
[The heart of a fashionable lady is exceedingly fickle and packed with light frivolous pleasures which are constantly changing. The seller of showy articles shifts his shop from one place to another The lady is always changing the mode fid matter of her frivolity.]
73. The expression 'wigs with wigs' means
A. frivolous women B. fashionable gentlemen wearing wigs in Pope's time
C. fashionable women D. gay persons.
Ans: B. fashionable gentlemen wearing wigs in Pope's time.
74. Here the second word in 'wigs with wigs'
means
A. false hair worn by men B. artificial coverings of hair C. a distinguished person
D. an unknown person.
Ans: A. false hair worn by men.
75. The plural of beau is
A. beaus B. beauses C. beaux D. bows.
Ans: C. beaux.
76. The expression 'coaches coaches drive"
means
A. the driver of one coach drives the other coach B. the fascination for a gorgeous coach is dispelled by the fascination for a more gorgeous coach. C. one coach is superseded by the other D. the driver of one coach over takes another coach.
Ans: B. the fascination for a gorgeous coach is dispelled by the fascination for a more gorgeous coach.
77.Ariel here is
A. the guardian spirit of Belinda B. the spirit of Arabella Fermor C. the chief angle D. the water nymph.
Ans: A. the guardian spirit of Belinda.
78. In the Bible Ariel means
A. alter of God B. the abode of the altar
C. having aerial and flimsy frame or body
D.a being hovering in the air.
Ans: A. alter of God.
79. The name Ariel is taken from the play
A. Macbeth B. As You Like It C. Julius Caesar
D.Tempest by Shakespear
Ans: C. Julius Caesar.
80.Here the ruling star means
A. the guiding star, reflecting what is going to happen in future, and controlling man’s destiny B. the prominent destiny C.the Venus D. Mars.
Ans: A. the guiding star, reflecting what is going to happen in future, and controlling man’s destiny.
81. Here the (ruling) star is compared to
A. Destiny B. Moon C. clear mirror D. the lot of human beings.
Ans: C. clear mirror.
[It is the language of the Platonists, the writers of the intelligible world of spirits. As a mirror reflects the image of what is in front of it, the guiding star ruling our destiny reflects what is going to happen in future. Here Pope wants to say that a star controls our destiny.]
82. In the phrase 'to the main' the word refers to
A. the western ocean or sea B. to the main part of the horizon C. the main event D. the evil event
Ans: A. the western ocean or sea.
83. The name of the lap-dog is
A. Shock brought to England from Iceland B.Mart C. Timimy D. Tom
Ans: A. Shock brought to England from Iceland.
84. The term 'Bille-doux'
A frivolous letters.B. love letters (French) C. the letters of beaux D. the letters of belle.
Ans: B. love letters (French).
85. The conventional love phraseology found in love letters is
A. romance, love and amour B. wounds, charms and ardours C. wounds, love and amour D. attractions, romance and love.
Ans: B. wounds, charms and ardours.
[Pope here describes the dressing table routine if it were a religious ritual, using the words like Priestess]
86.The phrase 'cosmetic powers' mean
A. deities who preside over the toilet (the term cosmetics derived from the Greek word cosmos meaning order, adornment, world) B. power of costumes C. fragrances D. sweet-smelling flowers.
[Here the phrase means powers of cosmetics]
Ans: A. deities who preside over the toilet (the term cosmetics derived from the Greek word cosmos meaning order, adornment, world.)
87. In the poem, the "inferior priestess' refers to
A. Betty, the maid who assists Belinda B. Arabella C. God (D) Jesus Crist
Ans: A. Betty, the maid who assists Belinda.
88. Here the phrase 'unnumbered treasures'means
A. innumerable and different objects of luxury. B. treasures of invaluable worth C. ornaments made of gold D. ornaments of platinum.
Ans: A. innumerable and different objects of luxury.
89. The phrase 'glittering spoil' here means
A. bright gems and jewels collected from different countries or parts of the world.
B. ornaments which are glittering C. gold rings which are glistening D. glittering necklace.
Ans: A. bright gems and jewels collected from different countries or parts of the world.
90. The expression 'all Arabia breathes from yonder Box' is an instance of
A. Hyperbole B. Epigram C. Metonymy D. Synecdoche.
Ans: A. Hyperbole.
91. Here tortoise means-
A. a kind of animal B. combs made of the shell of tortoise C. tortoise shells D. conch.
Ans: B. combs made of the shell of tortoise.
92 Here Elephant means
A. combs made of ivory B. ornaments C. a large animal D. earrings.
Ans: A. combs made of ivory.
CANTO II
93. The 'rival of his beams' is
A. Belinda, the rival of the sun in the brilliance and splendour B. Arabella C. Betty
D. Shock.
Ans: A. Belinda, the rival of the sun in the brilliance and splendour.
94. Here 'infidels' means
A. those having infinite talent B. non-christians having no faith in Christianity
C.Jews D. Christians.
Ans: non-christians having no faith in Christianity.
95.Belles means
A. beautiful young ladies B. gay ladies C. frivolous men D. dandies.
Ans: A. beautiful young ladies.
96.The phrase 'finny prey' means
A. fish having fins B. prey of the tiger
C. something having fins D. creatures.
Ans: A. fish having fins.
97.The phrase 'finny prey' is an example of
A. hyperbole B. epigrain C. periphrasis D. climax.
Ans: C. periphrasis.
98. Phoebus refers to
A. the sun (Apollo-the sun god) B. the moon
C. Diana D. phoenix.
Ans: A. the sun (Apollo-the sun god).
99. The phrase 'shrouds aerial' means
A. ropes hanging in the air B. clothes hanging in the air C.a sheet of paper hovering in the air D. aerial shirts.
Ans: A. ropes hanging in the air.
100. The 'sylphs' garments are made of
A. gold B. silk C. gossamer D. air.
Ans: C. gossamer.
101. Pinions are
A pin-like coverings B. wings or bright wings
C. feathers D. tails.
Ans: B. wings or bright wings.
102. The phrase 'the fields of purest ether’ refers to
A. pure ethereal sky B. fields full of either C.ethereal fields D. heaven.
Ans: A. pure ethereal sky.
103. The phrase 'wandering orbs' means
A. dress wandering from one place to place B. ords roaming freely C. comets D. planets.
Ans: C. comets.
104. The phrase 'painted bow" refers to
A.the rainbow B. bow with designs C. bend down D. the arrow.
Ans: A.the rainbow.
105. The phrase 'wintry main' means
A. ocean in winter B. main part of the sea in winter C. main deep D. fathomless pit. [Tempest and torrential rainfall happens in
winter ]
Ans: A. ocean in winter.
106. The word 'glebe' means
A. uncultivated land B. fertile land
C. cultivated soil over which rain falls. D. globe.
Ans: C. cultivated soil over which rain falls.
107. The phrase 'our humble province' means
A. sphere of duty B. province of humility C. studious persons D. sphere of importance.
Ans: A. sphere of duty.
108. The objective of spring is
A. vernal B. wintry C. hibernatal D. exorbitant.
Ans: A. vernal.
109.The term airs means
A.gestures B. habits C.false show D. mannerisms.
Ans: D. mannerisms.
110. Diana's law refers to
A. the law of chastity B. the law of womanhood C. the law of girlhood D. the law of essence.
Ans: A. the law of chastity.
[Diana was the goddess of chastity. The law required young women to maintain their Chastity]
111.The brocade means
A. woolen dress B. dress C. silk gown D. blockage.
Ans: C. silk gown.
112. Zephyretta is
A. a spirit in charge of regulating the wind generated by a fan. B. a spirit in charge of controlling waves C.a spirit in charge of regulating current stream D.a spirit who is the friend of Zephyr.
Ans: A. a spirit in charge of regulating the wind generated by a fan.
113. Brillante is
A. a spirit in charge of washing B. a spirit in charge of the erring of Belinda C.a spirit in charge of Belinda's ears D. a spirit in change of Belinda's mind.
Ans: B. a spirit in charge of the erring of Belinda.
114. Momentilla is
A. a spirit in charge of looking after Belinda's watch B. a spirit for observing Belinda C.a spirit for holding Belinda D. a spirit for looking at Belinda.
Ans: A. a spirit in charge of looking after Belinda's watch.
115. Crispissa is a spirit
A. in charge of looking after the favourite lock of Belinda's hair B. in charge of watching Belinda C. in charge of controlling her D.in charge of possessing her.
Ans: A. in charge of looking after the favourite lock of Belinda's hair.
116. Zephyretta here suggests
A. a little puff of wind B. a little gust C. a small amount of air D. a large quantity of air
Ans: A. a little puff of wind.
117. Brillante here suggests
A. the twinkling stars B. the sparkle of diamonds, C. the sparkle of dew drops D. the brilliant student.
Ans: B. the sparkle of diamonds.
118. Momentilla here suggests
A. movement B. moment C. the brief seconds measured by the watch D. moment until.
Ans: C. the brief seconds measured by the watch.
119. Crispissa here suggests
A. the curling of the hair (Latin Crispus. curled) B. the curling of fur C. the curling of clothes D. the curling of ropes.
Ans: A. the curling of the hair (Latin Crispus. curled).
120. Ariel himself is in charge of
A. Belinda B. Shock C. Sylphs D. Gnomes.
Ans: B. Shock.
121. The phrase seven fold fence reminds us of ~
A. seven fences B. seven walls C. seven bulls, hides D.seven forts.
Ans: C. seven bulls, hides.
122. The phrase 'seven fold fence' refers to
A. seven folds of cloth laid one upon another/ hoop petticoat-petticoat stiffened with whalebones hoops. B. seven layers of cloth C. seven parts of clothes D. seven portions of clothes.
Ans: A. seven folds of cloth laid one upon another/ hoop petticoat-petticoat stiffened with whalebones hoops.
123. Here drops means
A. ear-rings (diamond hanging in the ear) B.
nose-rings C.hair-rings D. head-rings.
Ans: A. ear-rings (diamond hanging in the ear).
124. The term furbelow means
A. fur worn below B. the pleated border of a dress or a petticoat/ a flounce on the skirt or petticoat showy trimmings C. petticoat D. curls of petticoats.
Ans: B. the pleated border of a dress or a petticoat/ a flounce on the skirt or petticoat showy trimmings.
125. The term flounce means
A. ruffle or strip or a wide piece of cloth formed into folds and fastened for decorating the hem of a dress B. flaw C. flown D. frail.
Ans: A. ruffle or strip or a wide piece of cloth formed into folds and fastened for decorating the hem of a dress.
126. Wash in 'brighter wash' means
A. a medical or cosmetic lotion to improve
complexion B. cleansing of wounds C.cleaning D. embellishing.
Ans: A. a medical or cosmetic lotion to improve complexion.
127. The term Zephyretta is derived from
A. Zephyrus B. Zephyros C. Zephyrius D. Zephyranus.
Ans: A. Zephyrus.
[Zephyrur means a gentle west wind]
128. The term Momentilla is derived from
Latin
A. mementum B. momentum (a very small particle) C. monumentum D. mementos.
Ans: B. momentum (a very small particle)
129. The term Crispissa is derived from Latin
A. crispo B.criponsos C. cripcis D. cripea.
Ans: A. crispo.
130. The number of sylphs chosen to guard
the petticoat of Belinda is
A. 60 B. 50 C 80 D. 30
Ans: B. 50
131. The 'silver bound' refer to-
A. silver edge of the petticoat imagined as a defence against male attack for chastity B. bound by silver C. bound with silver D. having silver bounds.
Ans: A. silver edge of the petticoat imagined as a defence against male attack for chastity.
132. The fair in 'leave the fair at large' refers
to
A. Shock B. a very beautiful girl C. Belinda, the paragon of beauty D. the beautiful lady.
Ans: C. Belinda, the paragon of beauty.
153. The term bodkin means
A. a large blunt-pointed needle B. kin men
C. blunt knife D. long needle.
Ans: A. a large blunt-pointed needle.
134. Pomatums are
A. potatoes B. scented ointments made from apples and used for chaps or roughness of the skin or the hair C. perfumes or cosmetics.
Ans: B. scented ointments made from apples and used for chaps or roughness of the skin or the hair.
135. Alum stypticks refer to
A. alum preparation or medicine for checking or stopping bleeding B. lipsticks made from alum C. powder for wounds.
Ans: A. alum preparation or medicine for checking or stopping bleeding.
136. The term 'rivelled' means
A. rivalled B. shrunken C. shriveled or wrinkled D. riveted.
Ans: B. shrunken.
137. Ixion was
A. king of Thessaly B. king of Greece
C. king of Rome D. emperor of Africa.
Ans: A. king of Thessaly.
138. The term wretch means
A. unfortunate fellow B. vicious person C. wicked person D. honest person.
Ans: A. unfortunate fellow.
139. Here 'the Whirling wheel' refers to
A. the chocolate mill B. the wheel which is whirling continuously C. the windmill D. the wheel of water.
Ans: A. the chocolate mill.
140. Pendants are
A. ornaments B. earrings C. ringlets D. rings.
Ans: B. earrings.
141) Rape of the Lock is a...
A) Heroic couplets B) Narrative poem C) Elegy D) Mock heroic epic
Ans :-D) Mock heroic epic.
142) When was the final edition of the poem published which included all five cantos and Clarissa's speech?
A) 1715 B) 1716 C) 1717 D) 1718
Ans:- C) 1717.
143) Who is the antagonist?
A) The Baron B) Clarissa C) Nymphs D) Twickenham
Ans:- A) The Baron.
144) To whom did Alexander Pope address his dedicatory letter?
A) Belinda B) Arabella Fermor C) The Baron D) John Caryll
Ans:- B) Arabella Fermor.
145) In which literary period did Pope publish this work of art?
A) Romantic Age B) Medieval Age
C) Augustan Age D) Victorian Age
Ans:- C) Augustan Age.
146) What is the setting of the poem?
A) Belinda's house B) Hampton court C) The Cave of Spleen D) All the above
Ans:-D) All the above.
147) When was it first published anonymously in Lintot's Miscellaneous Poems and Translations in two cantos?
A) March 1712 B) April 1712 C) May 1712 D) June 1712
Ans:- C) May 1712.
148) What was the final form of poem been included and appeared in 1718?
A) Baron's speech B) Belinda's speech
C) Clarissa's speech D) Fermor's speech
Ans:- C) Clarissa's speech.
149) Who recounted the actual event to Alexander Pope?
A) Arabella Fermor B) Lord Petre C) John Caryll D) Belinda
Ans :- C) John Caryll.
150) Which families did Arabella Fermor and her suitor Lord Petre belong to?
A) Protestant B) Catholic C) Puritans D) Anglican
Ans: B) Catholic.
151) Pope derived _____from the 17th century French Rosicrucianism novel Comte de Gabalis.
A) Belinda B) Angels C) Sylphs D) Baron
Ans :- C) Sylphs.
152) What was the pseudonymously published A Key to the Lock in 1714 by Pope?
A) Petre Branivelt B) Esdras Branivelt
C) Fermor Branivelt D) Crayll Branivelt
Ans:- B) Esdras Branivelt.
153) Who is a gnome?
A) Ariel B) Umbriel C) Betty D) Brillante
Ans:- B) Umbriel.
154) Who conspires with the Baron to steal Belinda's lock?
A) Umbriel B) Clarissa C) Sir Plume D) Betty
Ans:- B) Clarissa.
155) Whose job is to guard Belinda's diamonds?
A) Clarissa B) Betty C) Brillante D) Thalestris
Ans :- C) Brillante.
156) Whose job is to guard Belinda's watch?
A) Momentilla B) Zephyretta C) Crispissa
D) Brillante
Ans:- A) Momentilla.
157) Whose job is to guard Belinda's fan?
A) Momentilla B) Zephyretta C) Crispissa
D) Brillante
Ans:- B) Zephyretta.
158) Whose job is to guard Belinda's lock?
A) Momentilla B) Zephyretta C) Crispissa
D) Brillante
Ans:- C) Crispissa.
159) Who sees Belinda's lock of hair raise upward into the heavens?
A) Shock B) Muse C) Carryl D) Nymphs
Ans :-B) Muse.
160) What is Belinda's dog's name?
A) Shock B) Bright C) Bruno D) Jove
Ans:- A) Shock.
161."If she inspire, and he approve my lays"-here she refers to
A. Belinda B. Anne C. Arabella D. Camelia.
Ans: A. Belinda.
[he refers to John Caryll, a prosperous Roman Catholic and a bosom friend of Pope. It is the friend who suggested the theme of the poem. Muse is the goddess of poetry. The line remainds us of Virgil's Georgies. The poem uses the classical device of invocation to Belinda].
162. "A well-bred Lord to assault a 'gentle Belle'-here a 'well-bred Lord' refers to
A. the Duke B. the poet C. Lord Petre who cut the lock of hair of Belinda D. Arabella.
Ans: C. Lord Petre who cut the lock of hair of Belinda.
[Belle refers to Arabella Fermor, 19 or 20 years old, Lord Petre 22 years old].
163. "In tasks so bold, can little men engage" the tasks denote
A. posing a question B. grading the girl C. cutting the lock of hair.
Ans: C. cutting the lock of hair.
[Little men refer to men like Lord Petre]
164. The name of the guardian sylph of Belinda is
A. Ariel B. Bola C. Samon D. Agamenon.
Ans: A. Ariel.
165. The morning dream was
A. Ariel B. a youth gorgeously dressed than a courtier C. the sylph
Ans: B. a youth gorgeously dressed than a courtier.
[Here the dream is personified]
166. The story told by the priests was that of
A. the virgin visited by angels during the night B. the fairy C. the Shake D. the dog.
Ans: B. the fairy.
[The nurses/priests tell the infants the stories of fairy elves or silver pennies dropped by the fairies into the shoes of the maids]
Circled green-rings of grass of deep blue colour, believed to be created by the midnight dance of fairy elves
Learned Pride-persons of crudition who take much pride in their learning.
[The qualities which remain imperishable after the death of a woman are vanity, frivolity and love of the game of cards.]
167. The moving toy shop of their heart refers to
A. the female heart B. the heart of a fashionable woman constantly shifting from one place to another C. the heart of a fashionable woman with 2000 ever changing thoughts or ideas.
Ans: B. the heart of a fashionable woman constantly shifting from one place to another.
168. "But anxious care the pensive nymph oppressed"-here the pensive nymph is
A. Arablella B. Ariel C. Mrs. Caryll D. Belinda
Ans: D. Belinda.
[The secret passion of hers refers to her pangs resulting from her frustration in love affairs. The three realms that obeyed queen Anna were the people of England, Scotland and Ireland]
A two edged weapon-a pair of scissors
169. The phrase 'tortoise and elephant unite' means
A. the combs made of tortoise shell and elephant tusk or ivory B. the rings C. the earrings D. bracelets.
Ans: A. the combs made of tortoise shell and elephant tusk or ivory.
[Gnomes raise hopes of high or noble marriage is the minds of the maidens and consequently the maidens turn down the advances of common suitors and long for the wealthy lords and thus the gnomes corrupt their souls].
melting maids-maids who very easily give in to the fashionable young men,
prude-woman of affected modesty,
coquette-flirts, frivolous girls, elemental tea water
crystal wilds of air- transparent air
170. The possible sources of the Rape of the
Lock are
A. Macbeth and Othello B. La Secchi Rapita, a poem and Scaccia Ludas C. The Rape of Lucree.
Ans: B. La Secchi Rapita, a poem and Scaccia Ludas.
[Rosicruisan, the secret brother hood, founded by Christian Rosan Kreuts]
machinary-agency of sylphs or fairies
171. The rival of the beams is
A. Lord Petre B. Pope himself C. Arabella
D. Belinda.
Ans: D. Belinda.
172. "The nymph, to the Destruction of Mankind"-here the nymph refers to
A. Ariel C. Belinda B. Mamon D. Fermor.
Ans: C. Belinda.
173. Labyrinths here are
A. intricate masses of the hair of Belinda B. places where ones are confused C. mazes.
Ans: A. intricate masses of the hair of Belinda.
slender chains-beautiful curls of hair of Belinda,
adventurous Baron-Lord Petree,
lucid squadrons-bright sylphs, airy spirits deniacns of air
174. The number of different kinds of sylphs whom Ariel addressed is
A.7 B. 8 C. 9 D. 5.
Ans: A.7
[They are Sylphs, Sylphids (female sylphs), fays, fairies, genni, elves, demons]
masquerades- bells or other functs at which masks are worm.
175. The number of the chosen sylphs entrusted with the charge of Belinda's petticoat is
A 52 B. 15 C. 17 D. 50
Ans: D. 50.
[The petticoat provided with hoops, ribs of whales. These are used to make the petticoat: stiff and crisp] The negligent sylphs are to be awarded different types of punishment
a. confined to phials
b. chained in pin
c. plunged in bitter cosmetics
d. wedged in the eye of a needle
e. lied like Ixion to the wheels of chocolate mill
f. forced to boil in the fume of boiling chocolate
Ixion-king of Thessaly, bodkin's eye-the eye of a large needle,
the sea that forths below-the boiling Cocoa pot.
176. The phrase 'Birth of Fate' means
A. the occurrence of the fatal event B. the appearance of Fate C. the vanishing of Fate D the power of Fate.
Ans: A. the occurrence of the fatal event.
177. "Twas he had summon'd to her silent bed"-here he refers to
A. Ariel, the guardian sylph B. Lord Petre
C. Anne D. Anabella.
Ans: A. Ariel, the guardian sylph.
[Belinda did not pay heed to Aricl's warning. Balinda was responsible for her own disaster]
178. The names of the two sylphs summonded by Ariel to save Belind from unkmown disaster are
A. Gnomes B. Brillante and Momentilla
C. Brillante and Arabella.
Ans: B. Brillante and Momentilla.
[The Baron lights the pyre with love letters]
179. The name of the book from which Pope D borrourd his supernatural machinery is
A. La Comte de Gabalis, a French book B.Twelfth Night C. Othella D. Julius Caesar.
Ans: A. La Comte de Gabalis, a French book.
........................ ........
skacademyallinone.blogspot.com

